perjantai 28. maaliskuuta 2014

Tomaattinen kaurispata



Tätä pataa olen tehnyt muutaman kerran aiemmin tyyliin "vähän tuota ja vähän tuota". Lopputulos on tietenkin aina ollut vähän erilainen. Nyt kirjoitin paperille ylös aineksia ja mittoja sitä mukaa, kun niitä lisäilin. Pataan voi kauriin sijasta käyttää hyvin hirven-, peuran- tai naudanlihaa. Kannattaa kuitenkin huomioida, että riistanlihassa on luonnostaan voimakkaampi maku kuin naudassa. Pataruokaan, jota haudutellaan pitkään, ei kannata tuhlata parhaimpia lihan osia. Käytin tähän pieniä paistinpaloja jotka on pääasiassa leikattu kauriin etulavoista. Niissä on jonkinverran kalvoja ja jänteitä, mutta ne pehmenevät hautuessaan ja suutuntuma oli miellyttävä.

Liha juuri pakastimesta otettuna.


Tomaattinen kaurispata

500 g kauriin paistia
1 sipuli
3 rkl voita
3 rkl soijakastiketta
1/2 prk (200g) tomaattimurskaa, yrttimaustettua
1 kpl Knorr Fond "du Cheff " liha-annosfondi
2 rkl tomaattipyrettä
1 tl paprikajauhetta
1 tl jauhettua maustepippuria
1/4 tl timjamia
1/4 tl rouhittua mustapippuria
1/2 maustemitallista (0,5ml) cayennepippuria
1 maustemitallinen (1ml) kanelia
1 rkl fariinisokeria
1 suippopaprika
(suolaa)

Ota liha ajoissa huoneenlämpöön jotta se ehtii lämmetä ennen paistamista. Leikkaa kauriinliha kuutioiksi. Ruskista paistinpannulla voissa ensin sipuli kevyesti. Laita sipulit kattilaan ja huuhtele pannu tilkalla vettä. Kaada huuhdeliemet kattilaan. Ruskista lihakuutiot kahdessa erässä ( liha peittää pannun pohjasta max 2/3 osaa). Kun liha on ruskistunut, lisää soijakastike ja anna vielä vähän aikaa ruskistua. Laita lihat kattilaan sipulien joukkoon. Huuhtele pannu molempien lihaerien jälkeen ja lisää huuhdeliemet kattilaan. Lisää vettä niin, että lihat peittyvät. Lisää joukkoon tomaattimurska, annosfondi, tomaattipyre, paprikajauhe, timjami, kaneli, fariinisokeri ja pippurit. Anna kiehua lihojen kypsiksi n. 2 tuntia. Paloittele paprika pienehköiksi paloiksi ja lisää kattilaan.  Anna kiehua vielä n. 15 minuuttia jotta paprikat pehmistyvät mutta eivät hajoa. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa.

Kaurispata sopii tarjottavaksi esim. keitettyjen perunoiden ja tuoresalaatin kanssa.


Tuoresalaatissa on valmista salaattisekoitusta ja versosekoitusta (molemmat kotimaisia!), kirsikkatomaatteja, tuoretta kurkkua, suippopaprikaa, kuivattuja karpaloita ja salaattijuustoa.






2 kommenttia:

  1. Kiitos hyvästä ohjeesta! Tätä mukaellen olen tehnyt useamman mainion pataruuan sekä peurasta että kauriista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että tämä pataresepti oli maistuva :)

      Poista