Löysin
Maistuis varmaan sullekin- blogista erittäin mielenkiintoisen grillissä kypsennettävän lohiruoan reseptin ja pitihän sitä lähteä testaamaan. Raakalautaa löytyi omasta varastosta, mutta grillilankkuja saa myös kaupasta. Tärkeää on, että käytettävä lankku ei ole käsitelty millään aineilla sekä liottaminen yön yli vedessä jottei lankku syty kypsennettäessä palamaan. Itselläni oli käytössä 400 gramman painoinen lohifile joten puolitin mausteseoksen määrän. Laitan tähän kuitenkin alkuperäisen ohjeen. Mausteseos oli niin suuhuni sopiva etten lähtenyt sitä mitenkään varioimaan.
Jugurtti-limekastikkeen sen sijaan tein tyyliin "vähän tuota ja vähän tuota". Sen hapan raikkaus sopi mielestäni tasoittamaan lohen melko voimakasta mausteseosta. Muuta ei sitten tarvittukaan kuin uusia siiklejä. Oi, että tämä oli hyvää!
Texmex-lohta lankulla
n. 800 g merilohta
Mausteseos:
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl juustokuminaa
1 tl chilihiutaleita
2 tl paprikajauhetta
2 tl valkosipulijauhetta
2 tl sipulijauhetta
2 tl suolaa
1 - 2 tl cayennepippuria
2 tl oreganoa
Aloita valmistelut edellispäivänä. Laita veteen painon alle likoamaan
sopiva laudan pätkä, jolle lohipalat mahtuvat, ja joka mahtuu myös
grilliisi. Seuraavana päivänä leikkaa lohifile sopiviksi annospaloiksi
ja sekoita mausteseokseen tulevat mausteet hyvin yhteen. Hiero koko
mausteseos hyvin lohipalojen pintaan. Anna lohen maustua jääkaapissa 1 -
2 tuntia ennen niiden grillaamista.
Kuumenna grilli noin keskilämpöiseksi. Laita lohipalat laudalle ja lauta
grilliin. Anna grillin kannen olla hetki auki, kunnes laudan alta alkaa
tulla hieman savua. Sulje kansi ja anna lohipalojen kypsyä laudalla
haluamaasi kypsyysasteeseen.
|
Lohi laudalla valmiina menossa grilliin |
|
Lohi juuri grillistä tulleena |
Jugurtti-limekastike
1 dl Turkkilaista jugurttia
1/2 dl majoneesia
puolikkaan limen kuori
1 tl limemehua
1/4 tl suolaa
1/2 tl sokeria
ripaus mustapippurirouhetta
ruohosipulisilppua
Pese lime huolellisesti ja raasta puolet limen kuoresta hienoksi raasteeksi. Halkaise lime ja purista puolikkaasta mehua teelusikallisen verran. Silppua muutama ruohosipulin varsi niin, että silppua tulee noin ruokalusikallinen. Yhdistä kaikki kastikkeen ainekset ja laita lohen kypsymisen ajaksi jääkaappiin maustumaan.