lauantai 19. heinäkuuta 2014

Itsetehdyt perunalastut - Homemade potato chips



Olen erittäin makean perso. Se tuskin on jäänyt huomaamatta keneltäkään minut paremmin tuntevalta... Sipsit on sitten toinen suuri paheeni. Etsiskelin jo jonkin aikaa netin ihmeellisestä maailmasta helppoa ja hyvää reseptiä tehdä itse perunalastuja. Kuin tilauksesta pari päivää sitten Pullahiiri julkaisi mainiossa blogissaan Pullahiiren leivontanurkka tämän reseptin. Riensin oikopäätä kokeilemaan tätä ohjetta ja näistä tuli kyllä hyviä, nam! Ohje on helppo ja tarveaineksiakin on vain kolme. Juustohöylällä perunoiden siivutus sujuu hyvin. Kokeilin myös raastinraudan siivutusominaisuutta, mutta lopputuloksena oli vain haavoilla olevat sormet. Perunoita en kuorinut joten näistä tuli maalaisperunalastuja.


Itsetehdyt perunalastut – Homemade potato chips

4 isoa perunaa
noin 1 litra öljyä (esimerkiksi rypsiöljy)
2 rkl suolaa
(vettä)

Pese perunat kunnolla. Siivuta perunat ohuiksi lastuiksi. Laita lastut likoon kylmän veteen (noin 1 litra), johon on sekoitettu noin 2 rkl suolaa. Anna perunalastujen olla vedessä noin puolisen tuntia. Levitä lastut talouspaperin päälle ja paina päälle toinen talouspaperi. Painele perunalastut kuiviksi.  Kuumenna öljy pienessä kattilassa noin 170 asteiseksi. Paista lastut noin neljässä erässä valmiiksi. Kun perunoiden väri alkaa muuttua kullan värisiksi, on ne valmiita. Nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan. Tarvittaessa lisää vielä hieman suolaa.

Lastut paistumassa öljyssä. Värin täytyy muuttua hieman kullanruskeaksi jotta lastuista tulee rapeita.



perjantai 18. heinäkuuta 2014

Texmex- lohta lankulla ja jugurtti-limekastiketta


Löysin Maistuis varmaan sullekin- blogista erittäin mielenkiintoisen grillissä kypsennettävän lohiruoan reseptin ja pitihän sitä lähteä testaamaan. Raakalautaa löytyi omasta varastosta, mutta grillilankkuja saa myös kaupasta. Tärkeää on, että käytettävä lankku ei ole käsitelty millään aineilla sekä liottaminen yön yli vedessä jottei lankku syty kypsennettäessä palamaan. Itselläni oli käytössä 400 gramman painoinen lohifile joten puolitin mausteseoksen määrän. Laitan tähän kuitenkin alkuperäisen ohjeen. Mausteseos oli niin suuhuni sopiva etten lähtenyt sitä mitenkään varioimaan.
Jugurtti-limekastikkeen sen sijaan tein tyyliin "vähän tuota ja vähän tuota". Sen hapan raikkaus sopi mielestäni tasoittamaan lohen melko voimakasta mausteseosta. Muuta ei sitten tarvittukaan kuin uusia siiklejä. Oi, että tämä oli hyvää!

Texmex-lohta lankulla

n. 800 g merilohta

Mausteseos:
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl juustokuminaa
1 tl chilihiutaleita
2 tl paprikajauhetta
2 tl valkosipulijauhetta
2 tl sipulijauhetta
2 tl suolaa
1 - 2 tl cayennepippuria
2 tl oreganoa

Aloita valmistelut edellispäivänä. Laita veteen painon alle likoamaan sopiva laudan pätkä, jolle lohipalat mahtuvat, ja joka mahtuu myös grilliisi. Seuraavana päivänä leikkaa lohifile sopiviksi annospaloiksi ja sekoita mausteseokseen tulevat mausteet hyvin yhteen. Hiero koko mausteseos hyvin lohipalojen pintaan. Anna lohen maustua jääkaapissa 1 - 2 tuntia ennen niiden grillaamista.
Kuumenna grilli noin keskilämpöiseksi. Laita lohipalat laudalle ja lauta grilliin. Anna grillin kannen olla hetki auki, kunnes laudan alta alkaa tulla hieman savua. Sulje kansi ja anna lohipalojen kypsyä laudalla haluamaasi kypsyysasteeseen.

Lohi laudalla valmiina menossa grilliin
Lohi juuri grillistä tulleena

Jugurtti-limekastike


1 dl Turkkilaista jugurttia
1/2 dl majoneesia
puolikkaan limen kuori
1 tl limemehua
1/4 tl suolaa
1/2 tl sokeria
ripaus mustapippurirouhetta
ruohosipulisilppua

Pese lime huolellisesti ja raasta puolet limen kuoresta hienoksi raasteeksi. Halkaise lime ja purista puolikkaasta mehua teelusikallisen verran. Silppua muutama ruohosipulin varsi niin, että silppua tulee noin ruokalusikallinen. Yhdistä kaikki kastikkeen ainekset ja laita lohen kypsymisen ajaksi jääkaappiin maustumaan.