Blogi on viettänyt hiljaiseloa puolisen vuotta, mutta herättäkööt nämä sämpylät blogin taas hereille - sämpyläreseptillä tämä blogi on aikanaan aloitettukin :)
Voiko sämpylöiden leivonta olla enää helpompaa? Nämä rapeakuoriset, mutta sisältä pehmeät sämpylät ovat todella helppoja tehdä. Edes sormia ei tarvitse missään vaiheessa tahria taikinaan vaan sekoittaminen ja pellille laitto tapahtuvat lusikalla. Ja parasta on tietenkin se, että illalla sekoitettu taikina on heti aamulla valmista paistettavaksi. Ohje on alunperin Sikke Sumarin. Sämpylöiden nimi tulee siitä, että Sikke leipoo näitä vierailleen Namastessa Saarenmaalla.
Käytin kokojyväjauhojen tilalla 1/4 dl kurpitsansiemeniä, 1/4 dl pellavansiemeniä, 1/4 dl kaurahiutaleita ja 3/4 dl auringonkukansiemeniä.
Namasten sämpylät
7,5 dl vettä
25-30g tuorehiivaa (tai puolitoista pussia
kuivahiivaa, silloin vesi lämmintä)
1 1/2 rkl suolaa
1,5 dl ruisjauhoja
1,5 dl kokojyväjauhoja (niitä mistä pidät)
n. 10 dl vehnäjauhoja, mutta älä laita kaikkea
kerrallaan, koska jauhojen kuivuusaste vaihtelee ja taikinan pitää olla melko
löysää.
Sekoita
hiiva ja suola veteen ja lisää jauhot isolla lusikalla sekoittaen.
Jauhoja voi
muunnella maun mukaan, mutta niin kauan kuin vehnää on vähintään puolet, niin
ajat ja lämpötilat pysyvät samana.
Peitä
taikinakulho leivinpaperilla ja keittiöpyyhkeellä ja jätä jääkaappiin yöksi
kohoamaan.
Kun olet
valmis laittamaan sämpylät uuniin, ota taikinaa kulhosta kahdella isolla
lusikalla suoraan leivinpaperilla päällystetylle pellille, huiskauta päälle
jauhoja, tee ristiviilto ja paista
kuumassa uunissa 230°C n. 30-35min.
Älä pelästy,
vaikka sämpylät ovat kovia uunista tullessaan, ne pehmenevät juuri sopivasti,
mutta kuori on rapea. Älä missään tapauksessa peitä niillä liinalla. Muuten
katoaa rapeus!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti